Pravidlá súťaže

Súťažné disciplíny:

  • súťaž 4 členných družstiev vo varení a jedení 3 kg halušiek
  • súťaž jednotlivcov v jedení 1 kg halušiek na čas
  • súťaž jednotlivcov v pití 1 litra žinčice na čas
  • súťaž jednotlivcov v jedení 1 metra syrovej nite

Kapacita:

  • Maximálny možný počet súťažných družstiev je 18.
  • Maximálny možný počet súťažiacich jednotlivcov v jednotlivých disciplínach je po 20.

Prihlásenie do súťaží:

Prihlásiť do sa môžete až do dátumu konania podujatia, čiže do 27.5.2017. Avšak pozor, kapacita súťaží je obmedzená, preto vám odporúčame prihlásiť čím skôr.

Prihlášky prosím posielajte na fero@terchovavratna.sk alebo telefonicky na +421 948 484881.

Pravidlá súťaže vo varení a jedení bryndzových halušiek:

Súťaže sa môže zúčastniť družstvo, ktoré sa akreditovalo do stanoveného termínu a tvoria ho 4 členovia nad 15 rokov. Pre každé družstvo bude v boxe na varenie pripravené : stôl so slnečníkom, kotlík s pokrievkou, drevo so sekerkou, odmerková miska so strúhadlom a vedro s hubkou.

Akreditované družstvo si prinesie suroviny na prípravu bryndzových halušiek (zemiaky, bryndzu slaninu, soľ, múku a ostatné pochutiny podľa vlastnej potreby a receptu) a ostatné náradie potrebné k príprave (varechu, lyžice, lopár, nôž, sitko, panvicu, misky).

Družstvo s prideleným rozhodcom si spoločne preberie a skontroluje pridelené stanovisko (súťažný box) a náradie na varenie bryndzových halušiek. Ak je kuchár pripravený na varenie dáva pokyn rozhodcovi aby spustil časomieru. Od tohto momentu sa meria čas varenia halušiek. Členovia družstva postupujú pri varení podľa vlastnej dohody a úlohy si môžu meniť.

Meraný čas varenia halušiek sa zastavuje v momente, keď si je kuchár istý, že uvaril dostatočné množstvo halušiek.

Po uvarení bryndzových halušiek sa kuchár a rozhodca odoberú k hlavným rozhodcom, kde sa halušky zvážia. Váha hotových halušiek musí byť 3 kg. Okrem váženia hlavní rozhodcovia ohodnotia kvalitu, chuť a konzistenciu uvarených bryndzových halušiek.

Po ohodnotení halušiek bude celé družstvo konzumovať halušky na čas. Rozhodca odštartuje meranie a časomieru zastaví v momente, keď uvarené bryndzové halušky členovia družstva komplet zjedia.

Družstvo je po skončení varenia a jedenia halušiek povinné upratať súťažný box a odovzdať všetky pomôcky. Rozhodca skontroluje box , odovzdané pracovné pomôcky a následne pridelí za túto činnosť body. Kuchár s rozhodcom odovzdajú hodnotiacu listinu v informačnom stredisku.

Spôsob hodnotenia:

  • Čistota (čistota, poranenie pri strúhaní zemiakov, odovzdanie súťažného boxu, pracovného priestoru) 0-10 bodov
  • Vzhľad (hustota halušiek, úprava porcie, chuť) 0-10 bodov
  • Spoločenské vystupovanie 0-10 bodov

Pravidlá súťaží jednotlivcov:

Jedenie 1 kg bryndzových halušiek

Súťaže sa môže zúčastniť len osoba staršia ako 15 rokov.

Súťažiaci majú pripravené bryndzové halušky v miske o objeme 1 kg a lyžičku. Na povel rozhodcu súčasne všetci súťažiaci budú bojovať o čo najkratší čas jedenia 1 kg. Bryndzových halušiek. Pridelení rozhodcovia zastavia meranie v momente, keď bude mať súťažiaci prázdnu misku.

Pitie 1 litra žinčice

Súťaže sa môže zúčastniť len osoba staršia ako 15 rokov.

Súťažiaci majú pripravenú v kelímku žinčicu o objeme 1 litra. Na povel rozhodcu súčasne všetci budú bojovať o čo najkratší čas vypitia 1 litra lahodnej studenej žinčice. Pridelení rozhodcovia zastavia meranie v momente, keď bude mať súťažiaci prázdny kelímok.

Jedenie 1 metra dlhej syrovej nite bez pomoci rúk

Súťaže sa môže zúčastniť len osoba staršia ako 10 rokov.

Súťažiaci majú pripravenú 1 meter dlhú syrovú niť. Na povel rozhodcu súčasne všetci budú bojovať o čo najkratší čas zjedenia 1 m dlhej syrovej nite bez akejkoľvek pomoci rúk. Pridelení rozhodcovia zastavia meranie v momente, keď bude mať súťažiaci prázdne ústa.

Usporiadateľ si vyhradzuje právo na organizačné zmeny a hodnotenie.